Home
Projects
Denver Central Library
Denver Central Library
Denver, Colorado

Denver Central Library

Denver, Colorado

Combining Old and New


Once the citizens of Denver decided to save the 1950s modernist library designed by Burnham Hoyt and expand it, the City and County held a design competition to choose the architect. Since the original building facing Civic Center Park is modest in size and character and the expansion would be three times its size, MGA&D designed the addition as a backdrop to the Hoyt design, allowing it to read as one element in a larger composition. This approach also resolved one of the project’s major challenges, keeping the library open for the city’s children, youth and adults during construction. The expansion was built first, and the existing library was later renovated.

Reading the Architecture


MGA&D values how people understand and interact with buildings, especially those of civic and cultural importance to their communities. The Library’s massing reflects both the city context and activities within the building. For example, two entry towers align with public buildings in the Civic Center complex to the east and west. Internally, their axis defines the three-story Great Hall. The large rotunda facing the city’s rapidly growing area to the south signals the cylindrical forms of the major reading rooms. And the small pavilion attached to the existing building is a playful reading room for children.

Interior Character Reflects the Region


Throughout the Library, the consistent use of millwork and a variety of colors differentiate the public spaces and their uses. In the gridded upper surfaces of the Great Hall, a 70-panel mural by the artist Ed Ruscha depicts a “rolling historical landscape” of Colorado and the West. The wood-paneled Western History Reading Room in the Third Floor rotunda, which contains genealogical and historical records, is centered on a large derrick-like structure that recalls the temporary architecture of western exploration.

Project Details

Project Lead:

Thomas P. Rowe, AIA

Professional Credits:

Associate Architect – Klipp

Location:

Denver, Colorado

Size:

Expansion 390,000 SF

Renovation 147,000 SF

Completion Date:

1995

Awards

AIA/ALA Award of Excellence

AIA National Honor Award for Interiors

AIA-New Jersey Design Awards (1992 and 1995)

Selected as the site of President Clinton’s 1997 Summit of the Eight

Statements

With over a million visitors per year, the award-winning Denver Central Library has consistently been named one of the best libraries in America

Want to learn more about this industry, let us send you a link to our experience book.