Home
Projects
The Newark Museum Renovation & Front Door Rehabilitation
The Newark Museum Renovation & Front Door Rehabilitation
Newark, New Jersey

The Newark Museum Renovation & Front Door Rehabilitation

Newark, New Jersey

Re-Opening Doors to the Community


For nearly 20 years, the historic front entrance of the Museum was shuttered to provide climate control and security for the galleries inside. As the neighborhood began to thrive, the Museum wanted to re-invigorate its connection to the community. We re-organized the interiors of the Main Building to make this possible and created a new entrance visible from the adjacent Washington Park.

Pragmatic and Symbolic Solutions


Accessibility – both the perception of being closed and the physical accommodation of people with disabilities – drove the project. We created a new entrance sequence – an events plaza on Washington Street, transparent Bamberger Entrance and a distinctive ramp that draws people into the building. Inside, a new visitor orientation center, galleries for the permanent collection and relocated temporary exhibits have modernized how visitors experience the Museum.

Project Details

Project Lead:

Thomas P. Rowe, AIA

James Wisniewski, AIA

Location:

Newark, New Jersey

Size:

12,000 SF

Completion Date:

2018

Awards:

Downtown New Jersey Award 2018

Want to learn more about this industry, let us send you a link to our experience book.